Houdbaarheid van gebrande CD en DVD


Op diverse sites heb ik gelezen dat de houdbaarheid van zelf gebrande CD en DVDs maar beperkt is.

Al heel lang, zet ik de datum van het branden op de CD/DVD en ik heb gemerkt, dat een gebrand exemplaar, van een bekend merk meestal zo tussen 5 en 7 jaar meegaat, indien droog en donker is bewaard en op een lage snelheid branden kan ook van invloed zijn.

 

Een erg goedkope CD/DVD valt af te raden, omdat die vaak maar kort meegaan, of helemaal niet gebrand kunnen worden!

 

Een van de betere merken


De meningen zijn verdeeld maar globaal wordt geadviseerd om elke twee jaar de bestanden opnieuw te branden en dat houdt dus in dat de bestanden, die je daarvoor nodig hebt nog aanwezig moeten zijn op je computer, bijvoorbeeld op een (externe) harde schijf.

De houdbaarheid van een gebrande CD of DVD gaat in, op de productiedatum en NIET pas bij het branden!

Je moet er dus niet teveel in voorraad nemen.

Hoe weet je, dat een CD/DVD het niet meer doet?

Hij kan niet meer gelezen worden, of het afspelen heeft onderbrekingen, herhalingen, of loopt vast.

 

Waardoor is een CD/DVD niet meer leesbaar?

Schijfrot is de neiging van CD of DVD (of andere optische schijven) om onleesbaar te worden als gevolg van fysieke of chemische verslechtering.

De oorzaken van dit effect variren van oxidatie van de reflecterende laag tot fysiek schuren en afschuren van schijfoppervlakken of -randen, inclusief zichtbare krassen, tot andere soorten reacties met verontreinigingen, tot schade door ultraviolet licht en los raken van de gebruikte lijm om de lagen van de schijf aan elkaar te hechten.

 

Uit ervaring heb ik ook gemerkt, dat een originele in een fabriek gemaakte CD of DVD wl lang meegaat, omdat de putjes op een geperste CD/DVD zitten onder de beschermlaag en zijn daardoor minder gevoelig voor krassen e.d.

 

Bij een CD-R/RW (en ook DVD) zitten ze meer aan de oppervlakte.

Deze laag is ook zachter en daarom veel gevoeliger voor oxydatie, krassen e.d.

Extra voorzichtigheid is daardoor wel geboden.

 

Conclusie:

Zet bestanden, die je niet kwijt wil liever NIET op een CD/DVD, maar bijvoorbeeld op een externe harde schijf met mogelijk nog een backup op een andere schijf.

 

Hou er rekening mee, dat ook bij zorgvuldige opslag de CD/DVD na een jaar of vijf niet meer gelezen zal kunnen worden, of tenminste leesfouten kan geven!

 

Gebruik uitsluitend een goed merk en brand die op een lage snelheid, en besteed zorg aan de manier van bewaren: droog, en donker en zeker niet te warm.

 

Een spindel met ongebruikte CD/DVD voorzien van lichtdicht plakband rondom is ook een goed idee.

 

Goede merken zijn: Verbatim, Philips, Fuji, Maxell, Sony, TDK en Imation.

 

Succes,

Wim

 

donderdag 16 maart 2023

 

web counter