Hoax of NepMail

 

In de computerwereld wordt het woord Hoax in het bijzonder gebruikt voor een vals gerucht, een bewering die niet waar is en per E-mail wijde verspreiding vindt. In deze betekenis begint het ook in andere talen door te dringen. Het betreft hier meestal zeer bijzondere aanbiedingen (onder meer het beloven van grote sommen geld), reddingsacties van zieke kinderen (waardoor iemand een telefoon roodgloeiend had staan) of een aankondiging van een uitzonderlijk gevaarlijk computervirus. Het bericht gaat meestal vergezeld van de oproep om het bericht vooral toch onbeperkt naar iedereen door te sturen.

 

Een bijzondere categorie hoax is een nepvirus: een E-mailbericht met daarin een aansporing aan de computergebruiker om een zogenaamd gevaarlijk computerbestand te verwijderen. Dit computerbestand is in werkelijkheid ongevaarlijk of zelfs een noodzakelijk onderdeel van het besturingssysteem. Ze bestaan vaak uit twee onderdelen, soms alleen uit het laatstgenoemde:

 de opdracht tot een schadelijke handeling (bijvoorbeeld het wissen van een essentieel onderdeel van het besturingssysteem) en  de opdracht het bericht zo snel mogelijk en aan zo veel mogelijk vrienden en kennissen door te sturen.

 

Een voorbeeld hiervan is de waarschuwing dat het Windowsbestand JDBGMGR.EXE een gevaarlijk virus zou zijn en dat het niet herkend wordt door de virusscanners. Het bestand is echter geen virus, maar een Java-debugger dat een gewoon programma is op een Windows computer. Het bestand heeft niets te maken met het bugbear-virus, ook al is het icoontje van het programma een beertje. De hoax gaat al sinds mei 2002 rond en was in de zomer van 2003 nog niet uitgewoed.

 

De crux is dat de gebruiker ervan overtuigd wordt dat juist het nalaten van die handelingen de schade zou aanrichten, bijvoorbeeld met de bewering dat het te verwijderen bestand een gevaarlijk virus is, waar nog geen virusscanner tegen opgewassen is. Een hoax leidt in veel gevallen tot onnodige opwinding en soms zelfs tot paniek. Bij een geslaagde hoax mailen veel gebruikers waarschuwingen naar hun contactpersonen of vragen her en der om advies. Deze acties belasten het internet door de vele onnodige E-mails die verzonden worden.

 

Vergaarbak van mailadressen

 

Bij de hoax-berichten komt nog een extra probleem om de hoek kijken: het aantal mailadressen in een enkel bericht is vaak zeer groot, omdat onervaren gebruikers vaak nalaten om met blind carbon copy (BCC) de ontvangers te anonimiseren.

 

(Wanneer u een mail aan een heel stel contactpersonen wilt sturen, kunt u dat het beste doen, door uw eigen adres in te vullen bij Aan, en degenen, die de mail moeten ontvangen bij BCC.

Op die manier kunnen de ontvangers niet zien, aan wie de mail nog meer is verzonden).

 

Het is dan niet meer mogelijk dat spammers hoax-mails kunnen gebruiken om uiteindelijk een grote hoeveelheid geldige adressen te verzamelen.

 

Kenmerken

 

Hoax-mails zijn vaak wel te herkennen aan opmaak en taalgebruik. Ze bevatten vaak teksten als:

"ONMIDDELLIJK LEZEN EN DOORSTUREN NAAR IEDEREEN DIE JE KENT!!!!"

 

In het geval van een computervirus-hoax wordt vaak vermeld dat "Microsoft nog geen oplossing heeft", dat bijvoorbeeld "CNN aankondigt dat dit het ergste virus ooit is" en dat antivirusproducenten melden dat "tegen dit virus voorlopig nog geen remedie is".

Een belangrijk kenmerk is dat er geen datum vermeld wordt. Er staat "gisteren" of "dinsdag" of "pas ontdekt" maar een echte datum ontbreekt. Vaak wordt er geen verwijzing gegeven naar betrouwbare bronnen waar een en ander te verifiėren is.

 

Mocht u een dergelijke nepmail ontvangen van een bekende, handel dan als volgt:

 

Stuur de afzender bijvoorbeeld een antwoord, als hieronder staat:

 

Beste …..,

 

Opnieuw stuur je een HOAX door!

 

Niet doen, maar eerst op Internet even controleren of het een nepmail is.

 

Vul bij www.Google.nl  in: een kernwoord, in dit geval:

 

Power Point presentatie Het leven is mooi

 

Zie:

http://www.websonic.nl/hoaxes/hoax_powerpointhetlevenisnietmooi.php 

 

Als je slim bent, stuur je aan iedereen, die je de hoax hebt gestuurd mijn mail toe!

 

Vriendelijke Groeten,

 

Jan Klaassen   (naam aanpassen)

 

 Oorspronkelijke nepmail:

 

----- Original Message -----

From:

Sent: Wednesday, November 16, 2011 10:29 PM

Subject: Fw:

 

Hallo,

 

Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

 

groeten

----- Original Message -----

From: VGAZ Leden Adm

To: Undisclosed-Recipient:;

Sent: Tuesday, November 15, 2011 9:19 PM

 

From: VGAZ

 

Onderwerp: Virus

Lezen & direct doorsturen !

 

Lees onderstaand bericht goed door, het kan veel ellende voorkomen.

Deze informatie is zaterdag gearriveerd, rechtstreeks van zowel Microsoft als Norton.

 

Stuur het naar iedereen die u kent die toegang heeft tot het internet.

Mogelijk ontvangt u een ogenschijnlijk onschuldige e-mail met een Power Point presentatie 'Het leven is mooi.'

 

Als u het heeft ontvangen, ga het bestand dan onder alle omstandigheden NIET OPENEN! Gooi deze direct weg!

 

Als u dit bestand opent, verschijnt er een bericht op uw scherm met de mededeling: 'Het is te laat nu, uw leven is niet langer mooi.'

 

Vervolgens verliest u alles op uw PC en de persoon die dit naar u toestuurde krijgt toegang tot uw naam, e-mail en wachtwoord!

Dit is een nieuw virus, dat is begonnen te circuleren op zaterdag namiddag.

 

AOL heeft al bevestigd dat de anti-virus programma's niet in staat zijn dit te vernietigen.

Het virus is gemaakt door een hacker die zichzelf 'leven eigenaar' noemt.

 

Stuur een kopie van dit bericht aan al uw vrienden en vraag hen om het ONMIDDELLIJK door te sturen!

( Beter 1 x teveel verstuurd/ontvangen dan te laat!...)

 

Een andere antwoordmail:

 

In het kort: controleer eerst via Google, of het bericht een hoax is, en waarschuw dan de afzender met een mail, als hierboven is weergegeven.

 

Maar in principe: dergelijke mail, meteen verwijderen en NOOIT doorsturen, en hetzelfde geldt ook voor kettingmails, met verzoeken, aanbiedingen, gewonnen prijzen e.d.

 

Ik wens u wijsheid!

 

dinsdag 19 september 2017